Olofsfors Bruk

Olofsfors Bruk är ett av Sveriges bäst bevarade järnbruk med hytta, herrgård och smedjor. Området är idag ett populärt besöksmål och sommartid kan besökaren ta del av guidningar, hantverk, kafé, restaurang, byggnadsvårdsbutik, prova-på-smide, kulturarrangemang och visningar av den unika stångjärnshammaren.

 

Återkommande arrangemang är Brukets dag, första lördagen i juli, traditionell julmarknad sista helgen i november. Vi pausar Julmarknaden i år på Olofsfors bruk. Aktörer kommer att hålla 
öppet som vanligt. Se gärna separata hemsidor.

 

Läs mer

 

 VX_märke_Liten_Vit100proc_RGB_250px.png
logo-visitvasterbotten.png
Stiftelsen Olofsfors Bruksmuseum 
  • White Facebook Icon

© 2020 Olofsfors Bruk

OLOFSFORS BRUKSMUSEUM

Stiftelsen Olofsfors bruksmuseum har till uppgift att  vårda byggnader och markområden på bruket. Genom utställningar, guidade turer och aktiviteter berättar vi om brukets historia. Stiftelsens styrelse består av representanter från Nordmalings kommun, Barbro Westerbergs Stiftelse samt Västerbottens museum.  Vi finns på plats med personal året runt. Kontakta oss gärna!  

Under sommarsäsong kan du få guidning hos oss men boka gärna tid!

KULTURUM OLOFSFORS

BRUKSMUSÉETS FASTA UTSTÄLLNING

Utställningen som berättar om brukets historia hittar du i Kuskbostaden. Det är en utställning där du får veta mer om hur människorna bodde och arbetade på järnbruket.

Iordningställandet av bruket och bruksmuseet, Kulturum Olofsfors Bruk, har möjliggjorts tack vare offentliga medel och frikostiga donationer av Barbro Westerbergs stiftelse.

Kulturum Olofsfors berättar om 1700-talsbruket och järnhanteringens historia. I den levande bruksmiljön kan man fortfarande besöka de gamla verkstäderna med sina ännu fungerande maskiner.

 

Gå runt, lyssna till ljud, öppna dörrar och titta in. Njut när solen glittrar i de gamla husen byggda av slaggstenar.

GUIDNING OLOFSFORS BRUKSMUSEUM 

 

Guidningar av brukshistorian finns alltid möjlighet att boka. Ring tel 0930-101 96 eller e-post bruksmuseet@olofsforsbruk.nu

Öppettider

Ring för att boka tid

Telefon 0930-101 96

Guidningar av brukshistorian finns alltid möjlighet att boka, tel 0930-101 96 eller e-post bruksmuseet@olofsforsbruk.nu

 

GUIDAD RUNDVANDRING OLOFSFORS BRUK

Du kan när som helst året om boka guidad rundtur och ta del av Olofsfors Bruks intressanta historia. Den gamla bruksmiljön är bland de bäst bevarade i landet. Olofsfors Bruk som kulturarv är klassat som ett av Västerbottens läns riksintressen. 

 

Guidningen bokas gärna ett par veckor i förväg, barn under 12 år går gratis.

 

Har du gått den förut? Gå den igen! Vi lovar att den över 250-åriga järnbrukshistorien inte hinns berättas på en timme och därför skiljer sig guidningarna åt och blir intressantare för varje gång.


Välkomna hälsar våra guider!

Boka guidad rundvandring

E-post bruksmuseet@olofsforsbruk.nu 

Telefon

0930 – 101 96

Adress

Olofsfors 105 A
914 91 Nordmaling